Najważniejsze wideo w lodzkie
 
Piknik “Od Chrobrego do dzisiaj - ponad 1000 powodów do dumy”

Piknik “Od Chrobrego do dzisiaj - ponad 1000 powodów do dumy”

Liczba osób, które zobaczyły to wideo7 663 wyświetlenia
 
Kolejny kandydat na Prezydenta RP odwiedził nasz region

Kolejny kandydat na Prezydenta RP odwiedził nasz region

Liczba osób, które zobaczyły to wideo17 210 wyświetlenia
 
Niektóre oddziały w rawskim szpitalu zostaną zamknięte?

Niektóre oddziały w rawskim szpitalu zostaną zamknięte?

Liczba osób, które zobaczyły to wideo33 708 wyświetlenia
 
Muzeum Regionalne w Lipcach Reymontowskich zachęca do odwiedzin

Muzeum Regionalne w Lipcach Reymontowskich zachęca do odwiedzin

Liczba osób, które zobaczyły to wideo19 998 wyświetlenia
 
Część artystyczna i Piknik Strażacki z okazji 100-lecia OSP Rogów

Część artystyczna i Piknik Strażacki z okazji 100-lecia OSP Rogów

Liczba osób, które zobaczyły to wideo12 748 wyświetlenia
 
Ochotnicza Straż Pożarna w Rogowie ma już 100 lat

Ochotnicza Straż Pożarna w Rogowie ma już 100 lat

Liczba osób, które zobaczyły to wideo14 961 wyświetlenia
 
Szymon Hołownia z wizytą w Brzezinach

Szymon Hołownia z wizytą w Brzezinach

Liczba osób, które zobaczyły to wideo25 656 wyświetlenia
 
Mieszkańcy powiatu brzezińskiego uczcili Święto Flagi

Mieszkańcy powiatu brzezińskiego uczcili Święto Flagi

Liczba osób, które zobaczyły to wideo11 170 wyświetlenia
 
Oczyszczalnia ścieków w Kurzeszynie oficjalnie otwarta

Oczyszczalnia ścieków w Kurzeszynie oficjalnie otwarta

Liczba osób, które zobaczyły to wideo17 461 wyświetlenia
 
W Bratoszewicach odbyły się kolejne Targi Rolne “Agrotechnika”

W Bratoszewicach odbyły się kolejne Targi Rolne “Agrotechnika”

Liczba osób, które zobaczyły to wideo47 731 wyświetlenia
 
Wpadli z ponad kilogramem narkotyków

Wpadli z ponad kilogramem narkotyków

Liczba osób, które zobaczyły to wideo17 079 wyświetlenia
 
W Lisowicach odbyła się kolejna “Bitwa o plażę”

W Lisowicach odbyła się kolejna “Bitwa o plażę”

Liczba osób, które zobaczyły to wideo20 449 wyświetlenia
 
Inscenizacja Drogi Krzyżowej w Domu Pomocy Społecznej w Dąbrowie

Inscenizacja Drogi Krzyżowej w Domu Pomocy Społecznej w Dąbrowie

Liczba osób, które zobaczyły to wideo19 411 wyświetlenia
 
Spotkanie Wielkanocne w Starostwie Powiatowym w Rawie Mazowieckiej

Spotkanie Wielkanocne w Starostwie Powiatowym w Rawie Mazowieckiej

Liczba osób, które zobaczyły to wideo10 433 wyświetlenia
 
Obchody Światowego Dnia Zdrowia w Brzezinach

Obchody Światowego Dnia Zdrowia w Brzezinach

Liczba osób, które zobaczyły to wideo16 746 wyświetlenia
 
Karol Nawrocki spotkał się z mieszkańcami Brzezin

Karol Nawrocki spotkał się z mieszkańcami Brzezin

Liczba osób, które zobaczyły to wideo22 191 wyświetlenia
 
Zajezdnia autobusowa w Głuchowie po remoncie

Zajezdnia autobusowa w Głuchowie po remoncie

Liczba osób, które zobaczyły to wideo22 535 wyświetlenia
 
Stowarzyszenie “Włóczykije” powitało wiosnę na sportowo

Stowarzyszenie “Włóczykije” powitało wiosnę na sportowo

Liczba osób, które zobaczyły to wideo23 704 wyświetlenia
 
W Nadleśnictwie Skierniewice trwa akcja “Lasy na nowe 100-lecie”

W Nadleśnictwie Skierniewice trwa akcja “Lasy na nowe 100-lecie”

Liczba osób, które zobaczyły to wideo25 170 wyświetlenia
 
Akademia Pana Strażaka w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Jeżowie

Akademia Pana Strażaka w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Jeżowie

Liczba osób, które zobaczyły to wideo21 228 wyświetlenia
 
Młodzieżowa Rada Powiatu Rawskiego zainaugurowała kadencję

Młodzieżowa Rada Powiatu Rawskiego zainaugurowała kadencję

Liczba osób, które zobaczyły to wideo23 064 wyświetlenia
 
Gminny Dzień Kobiet w Nowym Kawęczynie

Gminny Dzień Kobiet w Nowym Kawęczynie

Liczba osób, które zobaczyły to wideo25 712 wyświetlenia
 
Dom, w którym mieszkali Katarzyna Kobro i Władysław Strzemiński zyska nowe życie?

Dom, w którym mieszkali Katarzyna Kobro i Władysław Strzemiński zyska nowe życie?

Liczba osób, które zobaczyły to wideo31 917 wyświetlenia
 
Władysław Reymont symbolicznie wraca do powiatu skierniewickiego

Władysław Reymont symbolicznie wraca do powiatu skierniewickiego

Liczba osób, które zobaczyły to wideo22 653 wyświetlenia

12. edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków już w kwietniu

plate-8510868_1280-kopia
fot. pixabay

W kalendarzu imprez Uniejowa już od kilkunastu lat znajduje się wydarzenie, na które czekają miłośnicy dobrego jedzenia. Ten wyjątkowy weekend, jedyny taki w ciągu całego roku, sprawia, że rezygnujemy z gotowania obiadu w domu, bierzemy urlop w pracy, czy odpuszczamy sobie zajęcia na uczelni. Wszystko po to, aby móc posmakować dań przygotowanych przez znakomitych kucharzy miejscowych obiektów gastronomicznych podczas Uniejowskiego Festiwalu Smaków.

Tegoroczne wydarzenie będzie świetną okazją do ponownego odwiedzenia tutejszych lokali, zwłaszcza, że do ekipy stałych uczestników tym razem dołączą obiekty, które w ostatnich latach zrobiły sobie festiwalową przerwę.

Restauratorzy i kucharze już od jakiegoś czasu wiedzą, z jakimi produktami będą musieli zmierzyć się w tym roku. Zapewne wymieniają się teraz pomysłami, przyrządzają potrawy, sprawdzają ich smak, poprawiają, ulepszają, dopracowują szczegóły.

Czas, abyście i Wy dowiedzieli się, jakie składniki zagoszczą w potrawach przygotowanych na Uniejowski Festiwal Smaków. Bohaterami XII Uniejowskiego Festiwalu Smaków będą: korzeń pietruszki (w daniu głównym) oraz banan (w deserze). Spróbować festiwalowych pyszności i oddać swój głos na Waszych faworytów będziecie mogli w dniach 26-27 kwietnia.

Kilka słów o pietruszce…

Historia pietruszki sięga czasów starożytnych. Rośliną o białym korzeniu i zielonych liściach, porastającą wapienne skały, jako pierwsi zainteresowali się mieszkańcy Egiptu, a następnie także Grecy i Rzymianie. Początkowo była wykorzystywana jako dekoracja, jednak szybko odkryto, że cechują ją właściwości prozdrowotne. Dziś dziko rosnącą pietruszkę można spotkać na Półwyspie Bałkańskim i Apenińskim.

Uprawa pietruszki rozpowszechniła się niemalże w każdej części świata. Również w Polsce jest ona jednym z najczęściej używanych ziół w kuchni, cenionym nie tylko za swój charakterystyczny smak i aromat, ale także za wyjątkowe właściwości zdrowotne.

Ta wszechstronna roślina, należąca do selerowatych, kryje w sobie bogactwo witamin i minerałów. Zawiera dużą ilość witaminy C, witaminy K, witamin z grupy B. Co ciekawe, nać pietruszki posiada więcej witaminy C niż cytryna czy pomarańcze – do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na witaminę C wystarczy łyżka stołowa natki. Poza tym warzywo to kryje w sobie także minerały: żelazo, potas, wapń i magnez.

Przyrządzając potrawy możemy wybierać spośród pietruszki korzeniowej oraz naciowej. Odmiana korzeniowa jest uznawana za dużo bardziej uniwersalną, ponieważ w kuchni wykorzystuje się każdą część rośliny, zarówno korzeń, jak i liście. Druga z nich, naciowa, ceniona jest ze względu na zieloną natkę, a jej korzeń nie jest jadalny.

Korzeń pietruszki najczęściej wykorzystywany jest jako składnik włoszczyzny, potrzebnej np. do przygotowania wywaru do zup. W rzeczywistości możemy go jednak przerabiać na dziesiątki sposobów. Po starciu, spożywany na surowo, będzie znakomitym dodatkiem do surówek warzywnych. Po ugotowaniu dodawany jest do potraw rybnych, sałatek, mięs pieczonych i duszonych. Korzeń można gotować na parze, smażyć, robić z niego placki i purée.

Co do naci – jej zielony akcent sprawia, że dania wyglądają o wiele bardziej apetycznie. Nawet niewielka ilość natki dodana do potrawy wzbogaca jej smak i aromat. I choć z całej pietruszki to chyba jednak nać cieszy się większa popularnością, korzeń również ma dużo do zaoferowania. Przekonacie się o tym podczas XII edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków.

Kilka słów o bananach…

Uprawa bananów wymaga specjalnych warunków klimatycznych: wilgotnej, dobrze odprowadzającej wodę gleby, wysokiej temperatury powietrza (27-30°C), dużej ilości opadów. Najbardziej korzystnymi miejscami do ich wzrostu są więc tropikalne regiony strefy międzyzwrotnikowej.

Bananowce to jedne z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, jednak pierwotne banany znacząco różniły się od tych, które znamy dzisiaj. Dzikie odmiany zawierały liczne twarde nasiona, a ich miąższ miał suchą i mączystą konsystencję. Banany, które dziś znamy z naszych sklepów – słodkie, pozbawione nasion i łatwe w transporcie – to jedne z najczęściej kupowanych owoców, dostępne niemal wszędzie, przez cały rok.

Na świecie jest ponad tysiąc odmian banana, ale my jemy zwykle jedną: banana zwyczajnego. Odmiana ta uprawiana jest m.in. w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Krajem uznawanym za kolebkę uprawy bananów są Indie.

Banany nie rosną na drzewach, ale na dużych rozmiarów bylinach. Bananowiec zaczyna swój cykl życia od podziemnego kłącza, z którego wyrasta młody pęd. W ciągu kilku miesięcy przekształca się w roślinę o liściach sięgających nawet 3 metrów. Po około 9 miesiącach pojawia się charakterystyczny kwiatostan, który stopniowo zmienia się w kiść owoców. I tu ciekawostka – na jednej kiści może znajdować się od kilkudziesięciu do nawet 400 bananów.

Dlaczego warto jeść banany? Bo to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Przede wszystkim są bogatym źródłem potasu. Zawierają też fosfor, wapń, magnez, sód, fluor, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen. Ponadto znajdziemy w nich cenne witaminy: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę K.

Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców egzotycznych. Ich przyjemny smak sprawia, że często goszczą w diecie mieszkańców każdego zakątka globu. Zachwycają swoim słodkim smakiem i wszechstronnością w kuchni. Można je jeść na surowo, ale też nadają się do spożycia po obróbce termicznej. Całe owoce można usmażyć, upiec lub zgrillować. Doskonale smakują zarówno zjadane solo, jak i w połączeniach z owocami i warzywami. Sprawdzają się w musach, koktajlach, ciastach i deserach. Są idealną bazą do koktajli, sałatek, a także ciast i deserów.

Jaki deser zaserwują obiekty gastronomiczne? Czekajcie na szczegóły…

Źródło: UM Uniejów