Marchew i jajko w menu Uniejowskiego Festiwalu Smaków

Marchew i jajko w menu Uniejowskiego Festiwalu Smaków
fot. pixabay
W dniach 20-21 kwietnia odbywać się będzie Uniejowski Festiwal Smaków - jakie będą motywy przewodnie w tym roku?


Bohaterami tegorocznego wydarzenia tym razem będą: zachwycająca intensywnym kolorem i delikatnym słodkim smakiem marchew oraz niezwykle uniwersalne, bardzo często dodawane do wielu dań na ciepło i zimno – jajko.

Chociaż zarówno jedne jak i drugie znajdują się w każdej kuchni, nie zawsze mamy pomysł, jak je wykorzystać. A tak naprawdę można z nich przygotować niemal wszystkie rodzaje dań – od najprostszych, po bardzo wykwintne.

Jaki pomysł na marchew i jajka będą mieli szefowie kuchni uniejowskich restauracji? Czy będą to omlety, kotleciki, muffiny, sałatki, pasty…? Czy wykorzystają do nich jaja kurze, kacze, przepiórcze, a może gęsie? A w jakiej postaci pojawi się marchew? Będzie ona ugotowana czy surowa?

Co ciekawe, w tym roku, po raz pierwszy w historii Uniejowskiego Festiwalu Smaków, to restauracje zdecydują o tym, który z wymienionych składników zastosowany zostanie przez kucharzy w daniu głównym, a który w deserze…


Kilka słów o marchwi…

Marchew to roślina uprawna, hodowana jako jadalna lub pastewna, choć w Polsce bardzo popularnie występująca też w stanie dzikim. Pewnie właśnie z tego powodu w bajkach przedstawiana jest jako przysmak królików. Na szczęście grono fanów tego warzywa jest zdecydowanie szersze.

Z marchewki można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda – ciasta, frytki, zupy, koktajle. Nawet w daniach, które na ogół przyrządza się bez marchwi, może odgrywać pierwszoplanową rolę i nadawać tradycyjnym przepisom świeżość.

Marchew pełna jest zdrowych i potrzebnych dla naszego organizmu wartości odżywczych. Jest niezwykle bogatym źródłem beta-karotenu, który chroni nasz wzrok i odporność, a także opóźnia pojawianie się pierwszych zmarszczek.

Oprócz zastosowania w kuchni pomarańczowy korzeń znajduje zastosowanie także w pielęgnacji – używa się go do produkcji kosmetyków, szczególnie tych, które chroniące naszą skórę przed szkodliwością promieni słonecznych.

Kilka słów o jajkach…

Jajka są bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. Stanowią nieodłączny składnik kuchni polskiej. Są łatwo dostępne, a na ich bazie można stworzyć wiele potraw. Jada się je jako samodzielne danie, na twardo, na miękko, sadzone lub jako jajecznicę. Idealnie nadają się do robienia sałatek, zarówno z wiosennymi warzywami, jak i z makaronem. Jajka mają naprawdę wiele zastosowań. Jednak do tej długiej listy korzyści należy dopisać także niezwykłe właściwości zdrowotne. Są nie tylko jednym z najbardziej pożywnych pokarmów, ale też źródłem praktycznie wszystkich witamin i minerałów.

Źródło: UM Uniejów