Natalia Pintera, Adam Toczek i Ignacy Bujnowski wygrali pierwszy wojewódzki konkurs kulinarny „Z pasją do gastronomii. Wzięli w nim udział uczniowie szkół zawodowych z całego Łódzkiego: przyszli piekarze, cukiernicy i wędliniarze. Ogłoszenie laureatów zostało zorganizowane w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych Nowoczesnych Technologii w Łodzi, a gościem wydarzenia była dziennikarka i blogerka kulinarna Daria Ładocha.
Za nami najsmaczniejszy konkurs w województwie, a wzięło w nim udział 18 uczniów szkół zawodowych, którzy lubią gotować i wiążą z tym swoją przyszłość. Po widowiskowym finale, w którym gotowali i piekli na żywo, przyszedł czas na poznanie laureatów. W kategorii piekarz pierwsze miejsce zdobyła Natalia Pintera, drugie Patrycja Walencka, a trzecie Oliwia Krajewska. Wszystkie to uczennice Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Zwycięskie wypieki to chleb żytni z suszoną śliwką i bułeczki preclowe. – Jestem bardzo zaskoczona, to było niespodziewane, ale bardzo się cieszę – mówi Natalia Pintera. To nie był jej pierwszy konkurs. – Każdy daje mi doświadczenie, oczywiście poznaje się też nowych ludzi i można się sprawdzić w nowej sytuacji – przyznaje.
W kategorii cukiernik pierwszą nagrodę otrzymał Adam Toczek z Zespołu Szkół Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej im. Mikołaja Kopernika w Rawie Mazowieckiej. Jego finałowe zadanie polegało na ozdobieniu tortu i przygotowanie słodkich babeczek. Adam użył kremów z białej i ciemnej czekolady, żelki malinowej i orzechów włoskich, czym przekonał do siebie jurorów. Drugie miejsce zajął jego szkolny kolega, Przemysław Piekut, a trzecie Julia Jóźwik z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. S. Staszica w Tomaszowie Mazowieckim.
Trzecia grupa finalistów – wędliniarze – musieli przygotować białą kiełbasę parzoną i deskę wędlin. Tu najlepszy okazał się Ignacy Bujnowski z łódzkiego Gastronomika. Drugie i trzecie miejsce zajęli także uczniowie tej szkoły: Jan Gałaj i Marlena Wrębiak.
Laureaci odebrali nagrody rzeczowe – sprzęt gastronomiczny oraz vouchery na profesjonalne szkolenia. Wręczał je Artur Ostrowski, członek zarządu województwa, który podkreślił, że zawody związane z gastronomią są bardzo przyszłościowymi kierunkami, niezagrożonymi np. przez sztuczną inteligencję. – Gratuluję Wam pasji. Bardzo dobrze, że wybraliście taki zawód, wyjątkowy, bo tu od razu widać efekt pracy. I to wszystkimi zmysłami: wzrokiem, smakiem, zapachem. Od razu wiemy, czy nam się udało, czy nie. Wam się to udało perfekcyjnie – powiedział.
Uroczysta gala laureatów odbyła się w środę, 11 grudnia, w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych Nowoczesnych Technologii w Łodzi, a pierwszym punktem był film z finałowych zmagań uczestników konkursu. Kolejnym pokaz kulinarny Darii Ładochy. Dziennikarka i blogerka kulinarna przygotowała dania kuchni tajskiej: zupę Tom Kha Gai, sałatkę tajską z krewetkami, a na deser – banany w mleku kokosowym z lodami oraz mango.
Konkurs „Z pasją do gastronomii" został zorganizowany przez Departament Edukacji UMWŁ w ramach projektu „Zbudowanie systemu koordynacji Lifelong Learning", który zakłada ciągłe – bez względu na wiek i wykształcenie – uczenie się i zdobywanie nowych umiejętności.
źródło: Urząd Marszałkowski w Łodzi