Radomsko: Bakterie coli w wodociągu! Czy woda nadaje się do spożycia? Sanepid daje wytyczne!

Radomsko: Bakterie coli w wodociągu! Czy woda nadaje się do spożycia? Sanepid daje wytyczne!
Pixabay

Radomszczański Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny informuje, że w wodzie z wodociągu zapatrującej Radomsko  stwierdzono obecność bakterii grupy coli. Pracownicy sanepidu wydali konkretne wytyczne dla użytkowników wody. 

Jak informuje komunikat sanepidu z 17 września, problem ze skażoną wodą mają mieszkańcy praktycznie całego miasta z wyłączeniem ulic:Odległej, części ul. Sucharskiego i ul. Sikorskiego, które są zaopatrywane w wodę z innych wodociągów.

Jak informuje radomszczański sanepid woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu. Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.

Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac po­rządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Jak informuje PSSE trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wszelkie wymagania.