W Inowłodzu odbył się I Etap Bitwy Regionów, prestiżowego konkursu kulinarnego skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich. W konkursie wzięło udział 18 KGW z powiatów tomaszowskiego, rawskiego i opoczyńskiego, które oczarowały wszystkich pięknymi strojami oraz smakiem wyjątkowych, tradycyjnych potraw.
Komisja konkursowa, w skład której weszli: ekspert kulinarny Zbigniew Korzeniowski (przewodniczący), ekspert regionalny Michał Pająk (zastępca przewodniczącego) oraz przedstawiciel KOWR OT Łódź Maciej Kossowski (Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Łodzi), miała niełatwe zadanie, gdyż poprzeczka w Inowłodzu postawiona była bardzo wysoka. Uczestnicy zachwycili zarówno wyrafinowanym smakiem swoich potraw, jak i przepiękną prezentacją dań. Po burzliwych naradach, Komisji udało się jednak wyłonić zwycięzców.
Wyniki konkursu:
I miejsce i nagrodę 2000 zł zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich "Swojskie Babki" z Tresty za potrawę „Dzik w smardzach na porce podany przy torce". Jury doceniło wyjątkowy smak dziczyzny w połączeniu z aromatycznymi smardzami, co nadało potrawie niepowtarzalnego charakteru.
II miejsce i nagrodę 1500 zł przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich "Kochanówka" z Kochanów-Henryków za „Zupę chrzanową z chipsami z boczku i grzankami z masłem ziołowym". W tej potrawie komisję urzekł intensywny smak chrzanu, doskonale zbalansowany przez odpowiednio dobrane dodatki.
III miejsce i nagrodę 1000 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Jasieniu "Jasienianki" za „Knedle z truskawkami serwowane na młodej kapuście ze zrazem zawijanym w nutę "Jasińskich Suszy Ziołowych"". To kreatywne połączenie smaków oraz oryginalne użycie lokalnych ziół zdobyło uznanie jury.
Wyróżnienia otrzymały:
KGW Subinianki za „Zupę Groch z kapustą ze skwarkami".
KGW w Miedznej Murowanej za „"Suche" ziemniaki z okrasą, białym barszczem zarzucanym słodką kapustą i zabielonym śmietaną".
Nagrody wręczyli Burmistrz Inowłodza Bogdan Kącki, Dyrektor KOWR OT Łódź Przemysław Jaszczak oraz Zastępca Dyrektora KOWR OT Łódź Maciej Kossowski.
„Bitwa Regionów" to ogólnopolski konkurs, w którym Koła Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalne potrawy na bazie własnych receptur i lokalnych produktów. Celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także wspieranie i aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich, szczególnie w zakresie budowania wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
Bitwa Regionów w Inowłodzu zamknęła I Etap Konkursu. Przed nami Etap Wojewódzki, który odbędzie się 18 sierpnia w Spale podczas Dożynek Wojewódzkich.
źródło: KOWR