Najważniejsze wideo w lodzkie

Zakwas z Buraka jako „Markowy Produkt Powiatu Wieruszowskiego"

ss868xautomSMARTcFFFFFFUpload
fot. Starostwo Powiatowe w Wieruszowie

Podczas VI Sesji Rady Powiatu Wieruszowskiego w dniu 30 września 2024 r., na podstawie uchwały Nr 25/2024 Zarządu Powiatu Wieruszowskiego z dnia 31 lipca 2024 r. Nagrodę Gospodarczą Powiatu Wieruszowskiego „Markowy Produkt Powiatu Wieruszowskiego" w 2024 roku otrzymał Zakwas z Buraka Gospodarstwa Rolnego Izabeli Plesner.

Zakwas to produkt otrzymywany poprzez kiszenie buraków w wodzie i soli oraz kilku ziołach. W trakcie fermentacji naturalne bakterie przetwarzają cukry zawarte w burakach na kwas mlekowy, co nadaje zakwasowi charakterystyczny, kwaśny smak i zapach. Wytworzony w ten sposób płyn posiada w składzie naturalne bakterie probiotyczne i wiele witamin.

Gospodarstwo Rolne Izabela Plesner w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego ma zarejestrowaną działalność przetwarzania produktów pochodzących z tego Gospodarstwa.

W imieniu Pani Izabeli Plesner wyróżnienie odebrał mąż Ryszard Plesner.

Źródło: Starostwo Powiatowe w Wieruszowie